Dolar 41,2544
Euro 48,2498
Altın 4.709,25
BİST 10.801,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Az Bulutlu
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 27°C

Obeziteye karşı 7 altın öneri

Medical Park İncek Hastanesi’nden Diyetisyen Büşra Tari, obezite hakkında açıklamalarda bulundu.

Obeziteye karşı 7 altın öneri
REKLAM ALANI
22 Ağustos 2024 19:48
27

Günümüzde görülme sıklığı süratle artan obezitenin koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet üzere birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini işaret eden Diyetisyen Büşra Tari, obeziteden korunma tekliflerinde bulunarak “Obeziteyi bir hastalık olarak görüp, diyetisyen eşliğinde, hormonal bedellere, fizikî duruma, cinsiyete, harcanan güce uygun bir beslenme planı oluşturulup, davranış değişikliğine gidilmelidir” dedi.

 

ARA REKLAM ALANI

Medical Park İncek Hastanesi’nden Diyetisyen Büşra Tari, obezite hakkında açıklamalarda bulundu.

Doğru beslenme ve fizikî aktivitenin sağlıklı bir ömür için son derece değerli olduğunu lisana getiren Dyt. Tari, “Günümüzde obezite, süratle ilerlemekte ve koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet üzere birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Sağlıklı kilo denetiminin yalnızca fizikî olarak güzel görünmenin ötesinde sıhhat üzerinde yaratacağı olumlu tesirleri de düşünmek gerekir” diye konuştu.

KİLO DENETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Kilo denetiminin sağlanmasının bireyin sıhhati için değerli olduğunu lisana getiren Dyt. Tari, “Kilo denetimi için en tesirli yol, tertipli, istikrarlı ve size özel hazırlanmış diyet ile beslenme ve nizamlı antrenmandır. Bilinçsiz yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan her diyet, kilo vermeye karşı direncin biraz daha artmasına neden olur. Sık sık diyet yapan bireylerin, her diyet denemesinde, kilo kaybetmesi bir evvelki denemesinden çok daha güç olmaktadır. Daha kaliteli ve sağlıklı bir hayat için; ömür stilinizi yine düzenlemek  ve bunun için gerekli olan beslenme ve fizikî aktivite değişikliğini gerçekleştirebilmek için e sağlıklı beslenme ve kilo denetimi programı uygulanmaktadır. Bu program kapsamında kan tetkikleriniz yapıldıktan sonra doktor ve diyetisyen gözetiminde size özel diyet listeniz düzenlenecek ve denetimleriniz planlanacaktır” biçiminde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİ

Obezite hakkında bilgi veren Dyt. Tari, “Obezite; hayat kalitesini düşürecek seviyede bedende yağın fazla ölçüde depolanmasıdır. Besinlerle alınan gücün (kalori) harcanan güçten fazla olması, bedende yağ depolanmasına sebep olur. Güç istikrarını tutturmak için, maksat sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak olmalıdır. Bedenin muhtaçlığı olan ölçülerde kâfi ve istikrarlı bir biçimde güç alındığında olağan kilo ve sıhhat durumu korunabilir. Obeziteyi bir hastalık olarak görüp, diyetisyen eşliğinde, hormonal pahalara, fizikî duruma, cinsiyete, harcanan güce uygun bir beslenme planı oluşturulup, davranış değişikliğine gidilmelidir. Kişinin laboratuvar bulgularında bir sorun varsa tespit edilip, diyet oluşturulurken göz önüne alınmalıdır” dedi.

OBEZİTE RİSKİNİ AZALTACAK ÖNERİLER

Dyt. Tari, obeziteden korunmak için neler yapılabileceğini şu biçimde sıraladı:

  • “Planlı olunmalı. Öncelikle bir beslenme uzmanına danışarak, size uygun bir beslenme programı oluşturulmalı.
  • Beyaz ekmek, poğaça, açma üzere beyaz unlu rafine besinler tam buğday, çavdar üzere esmer, mineralden güçlü ve lifli alternatifleriyle değiştirilmeli.
  • Her öğününüzde söğüş salata olmalı. Sebzeler lifli olduğundan, midede uzun mühlet kalarak doygunluk müddetini uzatır. Birebir vakitte, çiğneme refleksini uyararak, beyne tokluk sinyallerinin ulaşmasını sağlar.
  • Yemeklere kullanılan yağ ölçüsüne ve çeşidine dikkat edilmelidir. Etli yemeklere yağ koymaya gerek olmayıp, zerzevat yemeklerini 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile hazırlamak kâfi olacaktır.
  • Karbonhidratı pilav-makarnadan almak yerine çorbadan alınmalı ve yemeğe çorba, salatayla başlanmalı.
  • Et/tavuk/balık/peynir/yoğurt/yumurta kümesinden biri kesinlikle öğünlerde yer almalı. 
  • Diyete adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra, haftada 3-4 gün asgarî 30 dakika olacak biçimde yürüyüş, koşu, yüzme üzere idmanlar eklenmeli yağ yakımı desteklenmeli.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,