Dolar 41,2649
Euro 48,3664
Altın 4.811,56
BİST 10.486,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
28°C
Parçalı Bulutlu
Çar 29°C
Per 30°C
Cum 28°C
Cts 27°C

Ege Üniversitesinin bir projesi daha AB’den destek almaya hak kazandı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doç.

Ege Üniversitesinin bir projesi daha AB’den destek almaya hak kazandı
REKLAM ALANI
25 Temmuz 2025 11:41
21

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Gamze Turan’in yürütücülüğünü üstlendiği “Phlorotannin-rich extracts from cultivated macroalgae for extending the shelf-life of food and utilisation of extraction wastes as a source of aquaculture feed” adlı Avrupa Birliği projesi, Ufuk Avrupa CORNET Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje, Almanya ve Türkiye arasındaki ikili iş birliği ile hayata geçiriliyor. Projenin Türkiye ayağının yürütücülüğü ise Ege Üniversitesi tarafından üstleniliyor. Proje kapsamında gıda endüstrisinde mikrobiyal bozulma ve oksidasyon nedeniyle yaşanan ürün kayıplarını azaltmak amacıyla, kültive edilen makroalglerden elde edilecek doğal florotanin (PT) içeriği yüksek özütlerle ürünlerin raf ömrünün uzatılması hedefleniyor.

ARA REKLAM ALANI

         Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenlerinin uluslararasılaşma misyonumuz doğrultusunda yürüttükleri bilimsel çalışmalar küresel düzeyde kabul görmeye devam ediyor.  Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Övgü Gençer’in ve Doç. Dr. Gamze Turan’ın yer aldığı proje, hem çevre dostu yaklaşımı hem de sürdürülebilir gıda sistemlerine katkı sunması açısından son derece kıymetli. Proje ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Övgü Gençer, “Projede Türkiye’den Ege Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi ile Almanya’dan Fraunhofer IVV Enstitüsü ortaklık yapıyor. 36 ay sürecek proje kapsamında; optimum florotanin içeriği için makroalg yetiştirme koşullarının belirlenmesi, süperkritik CO₂ ve ultrasonik ekstraksiyon yöntemleriyle yüksek verimli özütlerin elde edilmesi, bu özütlerin antimikrobiyal ve antioksidan etkilerinin karakterizasyonu ve gerçek gıda sistemlerinde raf ömrü uzatıcı etkilerin doğrulanması gibi hedefler bulunuyor. Ayrıca, ekstraksiyon süreci sonunda ortaya çıkan atıkların su ürünleri yeminde değerlendirilmesiyle sıfır atık yaklaşımı da benimsenecek. Yenilikçi yaklaşımı ile dikkat çeken proje; kontrollü biyoreaktör koşullarında standardize PT üretimi, çevre kirleticilerinden arındırılmış güvenli özütler ve gram-negatif bakterilere karşı etkili doğal antimikrobiyaller geliştirmeyi amaçlıyor” diye konuştu.

Proje ekibinde ayrıca Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümünden  Doç. Dr. Fatih Perçin, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümünden  Dr. Öğretim Üyesi Taylan Kurtuluş Öztürk, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden; Dr. Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Güneş enerjisi Enstitüsü, Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESTMER) Prof. Dr. Günnur Koçar; Dr. Şefik Arıcı, Güneş Enerjisi Enstitüsü Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESTMER) yer alıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI