Dolar 41,2504
Euro 48,5041
Altın 4.750,16
BİST 10.787,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Az Bulutlu
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 27°C

Beslenme ve diyet programları parmak izi gibidir!

Süratli zayıflama ve şok diyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Doç. Dr. Müge Arslan, “Saat 18.00’den sonra yemek yememek üzere diyet teklifleri herkes için uygun değil” dedi.

Beslenme ve diyet programları parmak izi gibidir!
REKLAM ALANI
21 Eylül 2024 18:48
36

Bireyin ömür usulüne nazaran beslenme planlarının şahsileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Müge Arslan, “Beslenme ve diyet programları parmak izi üzeredir ve şahsa uygun hazırlanması gerekir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Doç. Dr. Müge Arslan, hızlı zayıflama ve şok diyetleri hakkında değerli açıklamalarda bulundu. 

ARA REKLAM ALANI

Şekersiz ömür gerçekçi değil!

Doç. Dr. Müge Arslan, 21 gün süren diyetlerle kalıcı bir değişimin sağlanabileceği tarafında yaygın inanışın gerçeğini yansıtmadığını lisana getirerek, “Şeker tipi çok kıymetli. Şeker yalnızca çayda yahut ekmekte bulunmaz; meyvelerde de şeker, yani fruktoz vardır. Bu nedenle büsbütün şekersiz bir diyetin sürdürülmesi mümkün değildir, zira besinlerin içerisinde görünmeyen alınan şeker çeşitleri de mevcuttur” dedi. 

Salamura besinlere dikkat!

Özellikle işlenmiş besinler ve salamura besinlerin tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini söz eden Doç. Dr. Müge Arslan, içerisinde bulundurdukları tuz ve sodyum ölçüsü nedeniyle; hipertansiyon, mide ve ağız kanserleri üzere pek çok  rahatsızlıkları neden olabilmektedir . Yağsız bir beslenmenin de mümkün olmadığını, zeytin yağı, tereyağ üzere görünür yağlar haricinde , besinlerin kendi içerisinde doğal olarak bulunan yağların mevcut olduğunu, kıymetli olan; tüketim ölçüsünün ve alınan yağ tipinin olduğuna dikkat çekti.  

Beyaz ekmeği önermiyoruz!

Doç. Dr. Müge Arslan, glisemik indeks konusunun da tek başına kâfi olmadığını kaydederek, “Glisemik yük de değerli. Örneğin, salatanın üzerine konulan yarım bir havucun kan şekerini önemli manada etkilemesi beklenmez. Salataya havuç koymayanlar var; “şekerli ve kilo alırım diye, lakin burda değerli olan havuçun tüketiminden çok miktarıdır” dedi. Muz da tüketebilirsiniz, beşerler muzu hayatından çıkartıyorlar. Patatesi hayatından çıkartıyor, daha evvel de belirttiğim üzere ölçü; yani glisemik yük burada değer arz ediyor. Ekmek de tüketebilirsiniz fakat hangi ekmek çeşidi olduğu değerli. Beyaz ekmeği çok önermiyoruz. Patates tüketebilirsiniz. Pişirme formu çok kıymetli. Kızartma mı, haşlama mı? Haşlamaysa, yani sıcak ise mesela soğutularak yenilmesi glisemik endeksi birazcık daha düşürür, bu çok değerli.” dedi.

18.00’den sonra yemek yememek herkes için uygun değil!

“Saat 18.00’den sonra yemek yememek üzere diyet teklifleri herkes için uygun değil” diyen Doç. Dr. Müge Arslan, bireyin hayat biçimine nazaran beslenme planlarının şahsileştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Gece geç saatlere kadar ayakta kalmaları gerekenlerin bu tıp diyetlere uymalarının mümkün olmadığını belirten Arslan, “Kan şekerinin düzenlenmesinde sorun yaşayan şahıslar için altıdan sonra bir şey yememek yanlışsız değildir. Bireyin ömür şekli, çalışma süreçleri ve biçimleri, uyku/uyanıklık süreçlerine ve medikal geçmişine nazaran değişir. Önemli bir hipoglisemisi varsa kan şekeri regülasyonun da önemli bir  sorun varsa öğün saatlerinin ona nazaran düzenlenmesi lazım.” halinde konuştu.

 

Amaç sağlıklı kilo verme mi?

Günde iki öğün mü yoksa üç öğün mü tüketilmesi gerekir konusuna da değinen Doç. Dr. Müge Arslan, “Sadece 2 öğün ya da tek öğün beslenme üzere bir şey muhakkak gerçek değil. Şunun uygun sorgulanması lazım. Emel kilo kaybı mı, yoksa verilen kilonun tekrar geri alınmaması mı, yoksa sağlıklı kilo verme mi? Bu çok kıymetli. Bilimsel olmayan çok fazla yanlış usul, şok diyetler uygulanabiliyor, kilo kaybı da oluyor ama sonrasında önemli sıkıntılara neden oluyor. Hatta hormonal değişiklikler kelam konusu oluyor. Bu nedenden dolayı maksadın ne olduğu çok değerli.” formunda konuştu.

Günde 2 litre su herkes için geçerli bir kural değil!

Su tüketimi konusunda da ferdi farklılıkların dikkate alınmadığını belirten Doç. Dr. Müge Arslan, “Günde 2 litre su herkes için geçerli bir kural değildir. Su tüketimi, bireyin ömür şekline nazaran ayarlanmalı ve uzun vadede davranış değişikliği yaparak sürdürülebilir hale getirmek önemli” dedi. 

Diyet programları parmak izi gibi…

Doç. Dr. Müge Arslan, beslenme programlarının bireye özel olması gerektiğinin de altını çizerek, “Diyetlerin ya da uygulanan beslenme programlarının başarısız olmasındaki en büyük etken klasik listelerdir. Kişinin beslenmesi çok kıymetlidir ve bu doğrultuda hazırlanan beslenme listeleri parmak izi üzeredir ve şahsa uygun hazırlanması gerekir. Ömür üslubunun çok âlâ sorgulanması lazım, buna nazaran bir liste ve beslenme sürecinin oluşturulması gerekir. Zayıflama süreçlerinin başarısız olması, verilen kilonun geri alınmasındaki en değerli etken hazırlanan listelerin bireyin ömür şekline uygun olmamasıdır.” diye konuştu.

Davranış değişikliği hayat usulüne paralel olmalı

Diyet ve beslenme konusunda kesinlikle bir uzmandan dayanak alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Müge Arslan, “Davranış değişikliği çok kıymetli lakin bu davranış değişikliğinin hayat stiline paralel olması gerekiyor. Zayıflama sürecinde bir uzmanla gidilmesi çok kıymetli.  Yeterli ve istikrarlı beslenme, sağlıklı beslenme çok kıymetli.” dedi.

Tatlandırıcı konusunda da dikkat çeken Doç. Dr. Müge Arslan, “Tatlandırıcılardan uzak durulması taraftarıyız, içerdikleri aspartam, Asesulfam-K üzere unsurların,mide rahatsızlıkları ve  kanser üzere çok önemli hastalıklara yol açabileceğini tabir etti.  Basit şekerlerden uzak durularak bir hayat daha sağlıklı olur.” halinde konuştu.

Zayıflama sürecinde bütüncül bir yaklaşım olduğuna dikkat çekerek; beslenme uzmanının bireyin beslenme formunu oluşturması, tabibin medikal süreçte bulunması ve uzman eşliğinde antrenman yapılmasının ehemmiyetine dikkat çeken Doç. Dr. Müge Arslan, “Multidisipliner yaklaşımla götürülmesi gereken bir süreç. Şayet hakikaten sağlıklı kilo vermek isteniliyorsa bu sürecin beslenme ve diyet uzmanıyla götürülmesi gerekir.” diye kelamlarına son verdi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,